Insülin

İnsülin hormonu pankreasın Beta adacıkları hücrelerinden, besinlerin gıdayla alınmasından hemen sonra, sindirimdeki işlevini gerçekleştirmek üzere salgılanan bir hormondur. İnsülin hormonunun en önemli görevi ana besin ve enerji aynağı olan karbonhidratlar sindirim enzimlerince parçalandıktan sonra onların hücre içine alınarak enerji eldesinde kullanılmasını sağlamaktır. İnsülin hormonunun üstlendiği bu görev gerçekleştirilemezse, karbonhidratlar (parçalandıktan sonra en küçük ünitesi glukoz yani şekerdir) enerji eldesi için hücre içine giremeyeceği için hücrenin dışında yani kanda kalır.
Yorum:İnsülin hormonu tamamen eksik veya yapısal olarak fonksiyonunu yerine getiremiyorsa, bu dışarıdan insülin alınmasını gerektiren ailesel geçişli ve küçük yaşlarda ortaya çıkabilen TİP I Diabet hastalığının nedenidir. Tip II Diabet ise, İnsülinin hücre içine girişi gerek yüksek yağ birkimi (aşırı kilo alımı), gerekse herhangi hücre zarındaki geçişi engelleyici bir nedenle gelişen Diabet semptomlarıyla kendini gösteren sorundur. Tedavi edilmezse, Tip I Diabete dönüşür. Buna, İnsülin Direnci veya laboratuvardaki en hızlı testi ile Homa İnsülin adı verilse de, daha detaylı tanı ve tedavi için Endokrinoloğun istediği Oral Glukoz ve İnsülin Testi gibi ileri tetkikler de istenebilir.
Numune: Koldan alınan venöz kan. Açlık durumu doktor tarafından tavsiye edilmeli ise de başlangıç için Açlık ve yemekten iki saat sonra tokluk (postprandial) insülin tetkikleri de yeterli olabilir.
Çalışma Günü: Hergün
Sonuç Zamanı: Aynı gün 18:00